
Det har nyligen blivit känt att tolv av Europas toppfotbollsklubbar har planer på en ny superliga, Super League, som planerar att startas så snart som möjligt.
De klubbar som leder planeringen av den nya fotbollsligan har sin bas i Italien, Spanien, Storbritannien med storklubbar som Real Madrid, Barcelona, Milan och Manchester United med framträdande roller i planeringen.
Nyheten tas emot med blandade känslor där kritikerna menar på att det är pengarna som styr vilket kanske inte kommer som någon nyhet. Kritiken baseras främst på att storklubbarna och dess ägare vill öka intäkterna utan att ta ett bredare ansvar för den europeiska fotbollen vilket är fallet med UEFA Champions League som kallat till krismöte med anledning av situationen.
UEFA har gått så långt som att hota klubbarna med att de inblandade klubbarna kommer att stoppas från spel i de nationella ligorna, till exempel engelska Premier League, italienska Serie A och spanska La Liga om planerna med Super League blir verklighet. Dessutom kan spelarna i Super League riskera att förhindras att spela i landslagsspel vilket så klart får förödande konsekvenser i de stora mästerskapen som Fotbolls-VM och Fotbolls-EM.
Upplägget för Super League är en liga med 20 lag där femton platser är reserverade för storklubbar och resterande fem platser är kvalplatser dit utomstående klubbar har möjlighet att kvala sin in.
De tolv klubbar som hittills är aktuella för spel i Super League är Milan, Inter och Juventus från Serie A. Från spanska La Liga är Atlético Madrid, Barcelona och Real Madrid aktuella. Från engelska Premier League avser Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United och Tottenham att vara med och spela om titeln i den nya ligan. Den tyska storklubben Bayern München har meddelat att de inte kommer att vara en del av Super League.
Vi kan tänka oss att det den närmaste tiden kommer att bli många turer kring förslaget och vi på redaktionen hoppas att ligan kommer att förbli på ritbordet och aldrig bli verklighet. Även om det finns stora förbättringsåtgärder hos UEFA så blir inget bättre av att makten (och pengarna) hamnar hos storklubbarnas ägare, ägare som ofta återfinns i oljeproducerande länder som Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.