
Spelbolaget ATG vars spelöverskott går tillbaka till den svenska trav- och galoppsporten går genom sin VD till skarp kritik mot Svenska Spel som under september inledde ett samarbete med det franska spelbolaget PMU (Pari mutuel urbain) för spel på hästar. Anledningen är att statligt ägda Svenska Spel i dagsläget inte ger något tillbaka till hästnäringen vilket får ATG att gå i taket.
Svenska Spel erbjuder i samarbete med PMU spel på hästar och den franska spelformen Quinté som är en mycket populär spelform i Frankrike och Europas största dagliga spel på hästar. Quinté innebär att man som spelare ska placera de fem första hästarna i ett lopp i rätt ordningsföljd. Samarbetet mellan Svenska Spel och PMU innebär att poolerna blir tillgängliga för Svenska Spels kunder och således kommer att kunna erbjuda riktigt stora vinstutbetalningar även för svenska kunder som prickar rätt vid svårlösta lopp. Svenska Spel kallar dock spelformen High Five.
Regeringen svarar på kritiken från ATG genom socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi som menar på att en utredning pågår kring hur finansieringen till den svenska hästnäringen ska ske framöver och att utredningen kommer att komma regeringen tillhanda den 31 oktober för vidare beslut. Svenska Spel svarar också på kritiken som de menar är helt felaktig och att diskussioner pågår med Svensk Travsport om ett framtida samarbete med tillhörande finansiering för hästsporten i Sverige.
Vi på redaktionen gillar det nya samarbetet som öppnar upp möjligheten att på ett enkelt sätt spela den populära spelformen Quinté via Svenska Spel och konkurrensen kring spel på hästar ökar vilket är något som verkligen behövs. Det kommer att komma spelarna tillgodo. Vi hoppas givetvis på att Svenska Spel får till ett givande samarbete med Svensk Travsport vilket då innebär mer pengar till den svenska hästnäringen vilket är en förutsättning för intressanta spelobjekt framgent. Dock finns alltid ett problem med de dubbla stolar som förekommer i hela den här diskussionen. Staten är i allra högsta grad involverad i både ATG och Svenska Spel. I ATG tillsätter staten hälften av styrelsens ledamöter inklusive ordföranden men har inget ägarintresse och i Svenska Spel sitter staten som ensam ägare. Dessutom reglerar staten via riksdag och regering hela spelmarknaden. Det blir lätt rörigt och detta är något man borde ta tag i för att få en riktigt välfungerande spelmarknad utan intressekonflikter mellan ägare, lagstiftare och kontrollant.