
Den 14 september kom nya föreskrifter från Spelinspektionen för att motverka matchfixning, det vill säga risken för yttre påverkan och manipulation i avseende att påverka utfallet i sportevenemang i syfte att lagda spel skall bli korrekta med vinstutbetalning som följd.
De nya reglerna innebär att de befintliga bestämmelserna i spellagen och spelförordningen kompletteras ned följande:
- Spel förbjuds på negativa händelser (regelbrott), till exempel utvisningar, straffar samt gula och röda kort eller motsvarande varningar.
- Spel på individuella prestationer, t.ex. att en viss spelare gör mål, förbjuds om spelaren i fråga är under 18 år.
- Spel på fotboll tillåts endast i de fyra högsta divisionerna i alla länder samt träningslandskamper. I Sverige innebär det således Allsvenskan, Superettan, Ettan, Division 2 och träningslandskamper för landslagen (U21 och uppåt). Matcher i till exempel Svenska cupen kommer alltså inte att vara tillåtet att erbjuda spel på om inte de lag som möts ingår i de fyra högsta serierna.
Matchfixning är vanligast inom fotboll men ovan nya regler gäller så klart även andra sporter där individuella prestationer är avgörande för utfallet och således ligger i riskzonen för manipulation. Förutom fotboll som bedöms vara en högrisksport när det kommer till matchfixning och uppgjorda matcher kan vi nämna hästsport, hockey, bandy, basket, motorsport, skidåkning, e-sport och golf vars utfall påverkas av individuella prestationer.
I de lägre divisionerna är bevakningen sämre samt att spelarna inte tjänar pengar på sitt utövande vilket innebär att risken för yttre påverkan är högre.
Redaktionen på Vadhållning.se välkomnar åtgärder mot matchfixning men är tveksamma till att detta hjälper att komma rätta med problematiken. I de nya föreskrifterna från Spelinspektionen har man valt att fokusera på enbart Sverige men vi vet att problemen med uppgjorda matcher är ett enormt stort internationellt problem där det här är en piss i Mississippi. Dessutom gäller föreskrifterna enbart bolag med licens vilket innebär att risken för att kanaliseringen (andelen spel hos bolag med svensk spellicens) minskar när spelare söker sig till spelbolag utan licens för möjlighet att lägga vissa typer av vad. Precis på samma sätt som till exempel insättningsgränser och bonustak ökar risken för att spelare söker sig till bolag utanför licenssystemet.
Sedan licenssystemet infördes i början av 2019 har vi sett beslutsfattande politiker skynda fram nya regler och begränsningar kring onlinespel (kasino och odds) utan att egentligen undersöka konsekvenserna. Det är lätt att fatta beslut om förbud men i slutändan innebär det motsatt effekt om inte konsekvenserna av fattade beslut analyseras ordentligt. Vi kommer med högsta sannolikhet få se ytterligare begränsningar kring onlinespel under kommande år och för varje beslut ökar risken att spelbolag lämnar licenssystemet och vi återgår till en olicensierad marknad utan skatteintäkter och bra kontroll och hjälp till problemspelare som följd.