
Sedan det nya licenssystemet infördes för snart två år sedan för spelbolag som riktar sig mot kunder i Sverige får vi via Skatteverket löpande information om inbetald spelskatt som spelbolagen betalar in på spelnettot (insättningar minus utbetalda vinster). Den inbetalda skatten är en bra indikator på hur spelomsättningen varierar över tid och vi kan följa trender och spelmönster.
De senaste preliminära siffrorna för årets andra kvartal (april-juni) visar på en minskning på 4,1 procent jämfört med motsvarande kvartal 2019. Totalt omsatte spelbolag med svensk licens 5,9 miljarder kronor under andra kvartalet jämfört med 6,2 miljarder kronor 2019. Siffrorna är preliminära och kommer från Skatteverket och avser beslutad skatt men att vi ser en liten minskning hos bolag med svensk licens är så klart intressant i dessa tider vi befinner oss i nu med en världsomfattande pandemi där vi av beslutsfattare matats med information om att spelandet (och framför allt problemspelandet) kommer att nå nya höjder.
Regeringen kommer säkert att klappa sig själva på axeln och hävda att minskningen är ett resultat av nyligen införda insättningsbegränsningar och bonustak för att få ytterligare bränsle till sin marknadsföring kring nya begränsningar framgent.
Problemet med dessa siffror som redovisas av svenska myndigheter är att det enbart är halva sanningen. Vi får ingen information om hur stor del av spelandet som sker utanför licenssystemet utan måste här förlita oss på uppskattningar och analyser som borde vara extremt svåra att pricka rätt. Spelinspektionen hänvisar i sin senaste rapport för det andra kvartalet till det brittiska analysföretaget H2 Gambling Capital som uppskattar omsättningen utanför licenssystemet till 620-732 miljoner kronor vilket då innebär att cirka 10 procent av spelandet sker hos bolag utan licens. Det är svårt att säga något om det då det är mycket svårt att uppskatta. Det vi däremot kan säga med säkerhet är att ju fler restriktioner som läggs av beslutsfattande politiker med kortsiktigt tänk utan konsekvensanalys så kommer desto högre andel av det totala spelandet ske utanför licenssystemet med lägre skatteintäkter som följd, och kanske värst är att vi tappar kontrollen och möjligheten att hjälpa problemspelare.